Hakkımızda

Çağdaş Azerbaycan Kültür Derneği

TÜRKİYE VE AZERBAYCAN

“Aynı bedende iki can gibiyiz”

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kültürel bağları güçlendirmek ve ekonomik iş birliğine katkı koymak amacıyla İzmir’de faaliyete geçirilen “Çağdaş Azerbaycan Derneği”, ‘Acılar paylaşıldıkça azalır, sevinçler paylaşıldıkça büyür’ ilkesini benimseyen, yüreği vatan sevgisiyle atan Azerbaycan Türklerinin kurduğu bir dernektir.

İmparatorlukların yıkılması, sınırların değişmesi, yeni ülkelerin kurulmasıyla sonuçlanan Birinci Dünya Savaşı sürecinde, Bakü’den, Karabağ’dan, Borçalı’dan, Gümrü’den, Tiflis’ten, Tebriz’den gelerek Anadolu’daki kardeşlerinin yanında yaşama tutunan Azerbaycan Türklerinin torunlarının kurduğu bir dernektir, Çağdaş Azerbaycan Derneği.

Türkiye ve Azerbaycan’ı bir millet iki devlet olarak gören, Anadolu’ya gelir gelmez sırtındaki yükünü yere bırakmadan, 7 düvele karşı bağımsızlık savaşı veren kardeşlerinin yanında cephede yer alan atalarıyla gurur duyanların kurduğu bir dernektir Çağdaş Azerbaycan Derneği.

Dünyadaki mazlum milletlere umut ışığı olan bir bağımsızlık mücadelesinin dillere destan öyküsünde kendine yer bulmuş atalarının izinden giden, bu ülkeyi yurt bilip, bu vatan sevgisini gönlünden, yüreğinden çıkarmayanların toplanma merkezidir Çağdaş Azerbaycan  Derneği.

Bu dernek, Kafkas giysileriyle bezenmiş, Kafkas ezgileriyle coşmuş, Tar, Ud, Kamança, Balaban, Tütek ve Garmon sesiyle yüreği titreyenlerin, Türkiye ve Azerbaycan’ın yetiştirdiği sanatçıları, ustaları, kültürel değerleri, aynı potada eritenlerin kurduğu bir dernektir.

Şehriyar’dan Vahapzade’ye, Fuzuli’den Mirza Alekber Sabir’e, Nesimi’den Samet Vurgun’a, Şah İsmail Hatayi’den Nizami’ye şiirin üstatlarını, operayı zirveye taşıyan Üzeyir Hacıbeyli’yi baş tacı edenlerin derneğidir Çağdaş Azerbaycan Derneği.

Bu dernek, akpürçeklerin usta elleriyle ilmek ilmek işledikleri, nakışlarla süsledikleri Şirvan, Şeki, Kuba Karabağ, Gence, Bakü ve Tebriz halılarını atalarının mirası olarak görenlerin derneğidir.  Bu dernek, Türkiye’den Bakü’ye, Gence’ye, Borçalıya, Şeki’ye, Tebriz’e uzanan kültür köprüsünün temel taşı olmaya kendini adamış gönüllü yolcularının yuvasıdır.

hakkimizda